ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΟΧΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΕΤΟΥΣ 2014


     Ενημερώνουμε τα μέλη μας πως από την Τετάρτη  01 Οκτωβρίου 2014 ξεκινά ηλεκτρονικά η υποβολή των αιτήσεων (εκτός ΚΕΠ) για την καταβολή του ειδικού εποχικού   βοηθήματος  στις   επαγγελματικές  κατηγορίες   εργαζομένων,   που περιλαμβάνονται   στην παρ. 1 του άρθρου  22  του  Ν. 1836/1989 όπως ισχύει.
Η λήξη υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος ορίζεται η 01 Δεκεμβρίου 2014.

Όσον αφορά την έναρξη υποβολής των αιτήσεων μέσω ΚΕΠ, θα ακολουθήσει νεότερη οδηγία.

Ο Οργανισμός θα καταβάλει προσπάθεια ούτως ώστε η πίστωση να ολοκληρώνεται μετά την πάροδο 15 εργάσιμων ημερών από την έγκριση της αίτησης.

Οι ειδικότητες που αναγράφονται στην εγκύκλιο και υπόκεινται στον κλάδο μας είναι οι εξής:

·        Τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης

·        Χειριστές - βοηθοί χειριστών κινηματογράφου

·        Ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου

·        Ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου

·        Ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου

Το ύψος του ειδικού εποχιακού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των χειριστών-βοηθών χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτών θεάτρου - κινηματογράφου, ταμιών κινηματογράφου – θεάτρου, τεχνικών κινηματογράφου & τηλεόρασης, ταξιθετών θεάτρου - κινηματογράφου ορίζεται στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου  ανειδίκευτου εργάτη (ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη 26,18 €). Δηλαδή, το ποσόν των 458,15 ευρώ.  

Συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2014, που κατά το έτος 2013 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2014, δικαιούνται το εποχικό βοήθημα εφ’ όσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και η οποία για το έτος 2014 ανέρχεται στο ποσό των 486,84 €.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

·        Να έχουν πραγματοποιήσει το ημερολογιακό έτος που  προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος  από 50 έως 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.

·        Τα ημερομίσθια που έχουν τυχόν πραγματοποιήσει σε άλλους κλάδους κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής να μην είναι περισσότερα απ’ αυτά που πραγματοποίησαν στον επαγγελματικό κλάδο ως μέλη του οποίου ζητούν το βοήθημα.

·        Το σύνολο των ημερομισθίων που έχουν πραγματοποιήσει κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής να μην  υπερβαίνει τα 240 ημερομίσθια.

·        Δεν είναι δικαιούχοι όσοι συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης κατά τον χρόνο καταβολής του βοηθήματος. Στη περίπτωση που η τακτική επιδότηση ανεργίας εμπίπτει μέσα στην περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9 – 30/11), τότε το εποχιακό βοήθημα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας.

·        Στερούνται το ειδικό εποχιακό βοήθημα του έτους στο οποίο περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο διάστημα της εκπαίδευσής τους, οι δικαιούχοι που συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα. (παρ. 5α, άρθρου 37 Ν. 1836/89).

ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Οι δικαιούχοι ή οι αντιπρόσωποί τους μπορούν να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση τους είτε μέσω της Υπηρεσίας ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής τους, είτε μέσω ΚΕΠ είτε από οποιοδήποτε χώρο ηλεκτρονικής πρόσβασης. Ειδικότερα:

Α) Στην περίπτωση που η αίτηση υποβάλλεται στην Υπηρεσία του τόπου κατοικίας, ο δικαιούχος ή ο αντιπρόσωπός του επιδεικνύει το σχετικό έγγραφο ταυτοπροσωπίας ή την άδεια διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, η οποία πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης ή τη βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος για ανανέωση της άδειας διαμονής, και υπογράφει την ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωσή του.

Β) Για την υποβολή της αίτησης από άλλο χώρο ηλεκτρονικής πρόσβασης οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στο Portal του ΟΑΕΔ, www . oaed . gr, e – Υπηρεσίες και θα επιλέγουν το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα έτους 2014.

Για την είσοδό τους στο σύστημα θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να καταχωρούν τον Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α τους.

Αν είναι νέοι δικαιούχοι, θα πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα και να συμπληρώσουν όλα τα πεδία.

Αν είναι ήδη πιστοποιημένοι χρήστες (τους έχει χορηγηθεί κλειδάριθμος), θα εισέρχονται στο σύστημα με τη χρήση των κωδικών τους (Είσοδος χρήστη).

Γ) Σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο υποβολής των αιτήσεων μέσω ΚΕΠ, θα ακολουθήσουν διευκρινίσεις με νεότερο έγγραφο.

Με την καταχώρηση της αίτησης, χορηγείται αυτόματα ο αριθμός πρωτοκόλλου, τον οποίο οι δικαιούχοι μπορούν να εκτυπώσουν προκειμένου να αναζητήσουν την αίτησή τους κατά την προσέλευσή τους στην Υπηρεσία που τους έχει εντάξει το σύστημα αυτόματα, βάσει των στοιχείων της διεύθυνσης κατοικίας που έχουν δηλώσει.

Υπενθυμίζουμε ότι τα ΚΕΠ δεν παραλαμβάνουν δικαιολογητικά από τους δικαιούχους του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Επομένως, οι δικαιούχοι που υποβάλλουν το αίτημά τους από οποιοδήποτε άλλο χώρο ηλεκτρονικής πρόσβασης, υποχρεούνται εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών και το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της καταβολής του ειδικού εποχικού βοηθήματος (01/12/2014) να προσέλθουν στην Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής τους προκειμένου να επιδείξουν το σχετικό έγγραφο ταυτοπροσωπίας ή, προκειμένου περί υπηκόων τρίτων χωρών, την άδεια διαμονής, η οποία πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή τη βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος για την ανανέωση της άδειας διαμονής και να υπογράψουν την αίτησή τους, διαφορετικά το αίτημά τους θεωρείται άκυρο και μετά τη λήξη της προθεσμίας θα εκδίδεται απορριπτική απόφαση.

Σημειώνουμε ότι ο αντιπρόσωπος μπορεί να εκπροσωπεί μέχρι δύο (2) δικαιούχους, με την επίδειξη της σχετικής εξουσιοδότησης.

Οι δικαιούχοι οφείλουν ν’ αποτυπώνουν με προσοχή το ΑΦΜ, τον ΑΜ ΙΚΑ και το IBAN του ατομικού τους λογαριασμού ταμιευτηρίου ή όψεως Εθνικής Τραπέζης, στον οποίο θα πρέπει να αναφέρεται ως πρώτος δικαιούχος το όνομα του ασφαλισμένου, για την διασφάλιση της παροχής. Η πληρωμή του βοηθήματος στους δικαιούχους θα γίνει με πίστωση του λογαριασμού που θα έχουν δηλώσει στην Ηλεκτρονική Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση.

Σε περίπτωση που κάποιος από τους ασφαλισμένους δεν έχει λογαριασμό στην Ε.Τ.Ε θα πρέπει να απευθυνθεί στην υπηρεσία προκείμενου να του υποδειχθεί τρόπος ανοίγματος λογαριασμού ταμιευτηρίου ή όψεως, ο οποίος πραγματοποιείται χωρίς επιβάρυνση των δικαιούχων από την Ε.Τ.Ε.